Als een tand of kies erg aangetast is, is er soms geen andere mogelijkheid dan deze te trekken. Deze keuze maken we alleen als er echt géén ander redmiddel meer is. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren genoemd.


Wanneer moet een tand of kies getrokken worden?
Een tand of kies wordt alleen maar verwijderd als er geen alternatieven meer zijn om dit element te behouden. Wij zijn altijd zeer voorzichtig met het maken van deze keuze en zullen dit dan ook altijd in samenspraak met u doen.

De keuze om een tand of kies te laten verwijderen kan gemaakt worden in geval van een ernstige tandvleesaandoening, waardoor een tand niet meer vast staat in het kaakbot, een tand die te veel is aangetast door tandbederf of een onherstelbare afgebroken tand als gevolg van een ongeluk. Daarnaast zal deze keuze gemaakt moeten worden als het bot om de tand te veel is aangetast.

Wanneer moet een verstandskies getrokken worden?
Verstandskiezen zijn de kiezen die het verst in de kaak te vinden zijn. Het komt regelmatig voor dat deze kiezen zelfs niet doorkomen. Een mens heeft aan iedere kant van zowel de boven- als onderkaak een verstandskies. Hoewel deze verstandskiezen soms niet zichtbaar zijn, kunnen deze elementen wél overlast veroorzaken. Ook deze kiezen kunnen immers ontstoken raken of scheef groeien. In het laatste geval kan er een ruimtegebrek ontstaan en moet u de verstandskies laten verwijderen.
Het is zeker niet zo dat iedere doorgekomen verstandskies moet worden verwijderd.
De noodzaak hiervoor kunnen we bepalen op basis van foto’s van het gebit.

We maken ook foto’s voordat de behandeling van het trekken van tanden of kiezen wordt ingezet. De tandarts kan immers aan de hand van de foto’s exact bepalen wat de stand van de elementen is en hoe de wortels lopen. Hieruit kan een behandelplan worden opgesteld en kan de tandarts uiterst secuur te werk gaan.

Instructies nadat een tand of kies getrokken is
Er zijn een aantal instructies die we u willen meegeven nadat een tand of kies getrokken is.

  • U mag wél eten en drinken. ( het is verstandig om rekening te houden met de uitwerkingstijd van de verdoving ) 
  • U mag de eerste 24 uur absoluut niet spoelen of spugen voor een snellere wondgenezing.
  • Het gebruik van melkproducten wordt afgeraden.
  • De meegeleverde gaasjes minimaal een half uur op de open plek houden door dicht te bijten.
  • In dit half uur zo min mogelijk lichamelijke inspanningen verrichten.
  • Eventueel de reserve gaasjes gebruiken mocht de wond weer opengaan.
  • Het liefst de eerste 24 uur géén alcohol nuttigen.
  • Roken na de behandeling wordt sterk afgeraden.
  • Als pijnstiller kunt u het beste kiezen voor paracetamol of ibuprofen, gebruik géén bloedverdunnende middelen als aspirine of acetylsalicylzuur.
  • In het geval er gekozen is om een hechting te plaatsen, is er gebruik gemaakt van een oplosbare hechting die na vier tot acht dagen vanzelf zal verdwijnen.
  • Mocht u vragen of onduidelijkheden hebben, neem dat zeker contact met ons op.

Het kan zijn dat de tandarts u adviseert om met een spuitje de wond schoon te spoelen. Dit is niet standaard. U kunt hiervoor een zoutoplossing maken door een afgestreken theelepel keukenzout in een half kopje lauw water op te lossen.