Kronen en bruggen zijn duurzame vervangingen voor grote vullingen in tanden en kiezen. Deze elementen zorgen voor het herstel van de eenheid en voor de stevigheid van een tand of kies. Een kroon zal daarnaast ook een bijdrage leveren om verdere gebitsproblemen te voorkomen en ook esthetisch een gunstig effect hebben.

Wat is een kroon?
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Op deze manier zal de tand weer probleemloos kunnen functioneren.

Wanneer kiest u voor een kroon?
Er zijn een aantal situaties wanneer er gekozen kan worden om een kroon te plaatsen:

  • Bij onvoldoende houvast voor een vulling. Deze situaties kunnen voorkomen als door tandbederf een groot gedeelte van een tand of kies verloren is gegaan.
  • Om een breuk van een tand of kies te voorkomen op het moment dat er een vulling van een grote afmeting moet worden geplaatst of een wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd.
  • Bij het verbeteren van de esthetische vormgeving van het gebit waarbij een tand of kies niet de gewenste vorm of stand heeft of het uiterlijk niet mooi is door verkleuring.


Uit welk materiaal bestaan kronen?
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor keramische kronen.
De kans op breuk zal kleiner worden als er gekozen wordt voor een volledig porseleinen kroon. Het materiaal is tandkleurig en heeft hierdoor een zeer natuurlijke uitstraling. Slechts in enkele gevallen wordt ervoor gekozen om een kroon alleen uit metaal te vervaardigen. Tandtechniek wordt voor ons gemaakt door het Tandtechnisch laboratorium in Groesbeek.

Hoe wordt een kroon op een tand geplaatst?
Bij een behandeling waarbij een kroon op een tand wordt geplaatst zal de tandarts eerst een deel van de tand of kies afslijpen. Vervolgens zal er een afdruk worden gemaakt van de kaak of het betreffende element. Hierna zal de tandtechnicus de kroon op maat maken.
In de tussentijd heeft u de beschikking over een tijdelijke kroon. Hiermee kunt u gewoon eten. Het is in deze fase wel verstandig om plakkerig voedsel te mijden. Gedurende de tweede behandeling zal de definitieve kroon geplaatst worden. Deze wordt goed vastgezet in een speciaal voor deze doelstelling ontwikkeld cement.
Aan de hand van een kleurenkaart, wordt de kleurstelling van uw gebit bepaald. Vanzelfsprekend zal de tandarts dit in overleg met u doen. De tandtechnicus zal zeer gedetailleerd de kroon in de gewenste kleur en vorm vervaardigen.

Hoe lang duurt een behandeling voor het plaatsen van een kroon?
De behandeling verloopt in stappen. Hiervoor zullen wij meerdere afspraken met u maken. Deze afspraken zullen een half uur tot anderhalf uur duren.

Na plaatsing van de kroon kan een tand of kies tijdelijk wat gevoelig zijn. Dit gevoel zal na enige tijd afnemen. U kunt wel eten, drinken en uw tanden poetsen. Na het plaatsen van een kroon is het wel verstandig deze nog niet teveel te belasten.

Hoe lang gaat een kroon mee?
Een kroon heeft een lange levensduur en gaat in de meeste gevallen zelfs tientallen jaren mee. Het is wel van belang dat de kroon goed onderhouden wordt. Een tand of kies die voorzien is van een kroon blijft immers gevoelig voor tandbederf.