Implantologie is een term die betrekking heeft op het vervangen van één of meer tanden door kunst implantaten. Implantaten zijn kunstmatige wortels die in de meeste gevallen vervaardigd worden uit titanium. Implantologie maakt het mogelijk om verloren tand functies weer te herstellen. Voorwaarde voor deze specialistische behandeling is wel dat er voldoende bot aanwezig is om de implantaten aan te bevestigen. Als dat er niet is kunnen we dit creëren. Zowel de kauwfunctie als de esthetiek van uw gebit komt hiermee op een hoger niveau.

Wat is een implantaat van een tand of kies?
Een implantaat van een tand of kies kan het beste vergeleken worden met een kunstwortel. Deze dient als vervanging voor de afwezige wortel en heeft als functie om houvast te bieden voor een brug, kroon of klikgebit. Een implantaat vervangt niet alleen een tand of kies, maar het gehele element, inclusief de essentiële wortel.

Een implantaat zal als een soort van schroef in de kaak aangebracht worden. Het grote voordeel van deze optie is dat hierbij géén andere tanden of kiezen getrokken hoeven te worden, deze blijven behouden.

Titanium of Zirkonium implantaten
De meeste implantaten worden gemaakt van titanium en worden in sommige gevallen voorzien van een keramische laag. Titanium is een lichaamsvriendelijke stof die géén schade zal toebrengen aan uw gezondheid. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor Zirkonium implantaten. Dit is een wit geperst materiaal.

Wanneer kan er de keuze worden gemaakt om een implantaat te plaatsen?
Als er één of meer tanden ontbreken in een gebit, kan er gekozen worden om implantaten te plaatsen. Hierop kan een kroon, een brug of een klikgebit worden geplaatst. Het resultaat van deze behandeling is dat uw mond er weer keurig uitziet. U zult weer vrijuit kunnen praten, eten en lachen.

Voorwaarden om een implantaat te laten plaatsen
Een implantaat kan geplaatst worden op een volgroeid kaakbot. In de praktijk is dit het geval bij mensen vanaf ongeveer achttien jaar. Om te bepalen of uw mond geschikt is om een implantaat te plaatsen zal een röntgenfoto gemaakt worden. Er zijn een aantal voorwaarden om een implantaat te kunnen plaatsen:

  • Het kaakbot moet gezond zijn;
  • Het tandvlees in de volledige mond moet gezond zijn;
  • Er moet voldoende kaakbot beschikbaar zijn om het implantaat te kunnen verankeren;
  • De aangebrachte voorzieningen moeten goed onderhouden worden.

De behandeling van het plaatsen van implantaten
De moderne implantaten hebben een schroefvorm en worden met een draaiende beweging in het bot bevestigd. De implantaat zal na verloop van tijd vastgroeien. Dit proces wordt in de tandheelkunde osseointegratie genoemd. Op het moment dat de implantaat in het bot is vastgegroeid, kan er een vervanging worden vervaardigd van de verloren tanden. De behandelperiode bestaat dus uit meerdere afspraken. Binnen onze praktijk hebben wij geen implantoloog maar wij werken nauw samen met een implantoloog in de regio.
Uiteraard zullen de tandarts en de implantoloog u uitgebreid informeren over deze behandeling.