Als uw gebit slechter wordt, kan de keuze worden gemaakt om een kunstgebit te laten aanmeten. Een kunstgebit is een prothese. De kunsttanden en kiezen zitten verankerd in een tandvleeskleurige hars. De keuze voor een kunstgebit zal gemaakt worden om te voorkomen dat u (meer) pijn krijgt in uw mond, u door een slecht gebit problemen heeft om verstaanbaar te zijn of om esthetische reden als u zich stoort aan missende tanden of kiezen. Als u de wens heeft om een kunstgebit steviger vast te laten zetten, kunt u kiezen voor een klikgebit.
Wanneer moet er gekozen worden voor een kunstgebit?
De keuze voor een kunstgebit is geen gemakkelijke keuze. Het liefst zult u immers uw eigen tanden en kiezen zo lang mogelijk willen behouden. Dit zal echter lang niet altijd mogelijk zijn. Cariës, tandvleesproblemen of een ongeluk kunnen de oorzaak zijn dat een gebit verslechtert en deze keuze gemaakt moet worden. Het kan zelfs voorkomen dat tanden als gevolg hiervan spontaan uitvallen. Vanzelfsprekend zal uw tandarts u hierin kunnen adviseren en wordt deze keuze pas gemaakt op het moment dat er géén andere tandheelkundige behandelingen mogelijk zijn.
Vervanging van uw huidige gebitsprothese
Als u al gebruik maakt van een kunstgebit, is het verstandig om deze periodiek te laten controleren. Na verloop van tijd kan het voorkomen dat de gebitsprothese niet meer goed aansluit op de huidige afmetingen van uw kaak. Een kaak kan in vorm en grootte slinken als een persoon ouder wordt. Op dat moment kan de prothese niet meer de juiste ondersteuning bieden bij het praten en eten en moet deze vervangen worden.
Wat is een klikgebit?
Een klikgebit is een kunstgebit dat voorzien is van implantaten. Dit gebit kan worden vastgeklikt, zoals de naam al aangeeft. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van twee of vier implantaten. De keuze hiervoor is afhankelijk van de vorm en grootte van de kaak.
Kunstgebit laten plaatsen
Als u een kunstgebit wilt laten plaatsen zult u samen met de tandarts of prothetist in een aantal stappen het gebit tot stand brengen. U heeft hierbij voldoende mogelijkheden om uw individuele wensen weer te geven zodat u echt een gebit krijgt dat bij u past en wat u prettig vindt. Dit gebit heeft uiteraard een mooie natuurlijke uitstraling.
Stap 1: Het maken van diverse afdrukken van uw kaak en mond met behulp van een afdruklepel om te zorgen voor optimale pasvorm en een perfect draagcomfort.
Stap 2: De beetbepaling om de positie van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar te bepalen. Dit voorkomt slijtage van de kaakgewrichten en pijn in de kaken.
Stap 3: Het passen van het kunstgebit in was. Het nieuwe kunstgebit wordt in was gemaakt om nog mogelijkheden te hebben om deze indien nodig nog aan te passen.
Stap 4: Het plaatsen van het kunstgebit en het controleren van de beet. Hierbij wordt gekeken of er geen scherpe randjes aan het gebit zitten, die pijnlijke plekken kunnen veroorzaken. Ook in deze fase kan het gebit nog iets gecorrigeerd worden.
Als u een gebit wilt laten plaatsen als u nog tanden of kiezen heeft, worden deze pas getrokken als het gebit klaar is. Mocht de kaak van structuur veranderen door deze ingreep kan het zijn dat uw gebit wel minder prettig zit. Uiteraard zullen we dit gebit dan voor u aanpassen of een nieuwe voor u maken.
Waar u na de behandeling rekening mee moet houden
Het is goed om er rekening mee te houden dat uw mond na de behandeling zal moeten wennen aan het kunstgebit. Dit is een beetje vergelijkbaar met het inlopen van nieuwe schoenen. In de weken na het plaatsen kan het gebeuren dat er drukplaatsen ontstaan. Het is dan geen verstandige keuze om het gebit uit te doen, dit is vaak een proces van gewenning. Als deze pijn niet over gaat, kunt u altijd bij ons terugkomen. In de meeste gevallen kunnen wij het gebit eenvoudig aanpassen. Ook een iets te lange verhemelteplaat of rand is vaak makkelijk te verhelpen. Neem bij aanhoudende klachten zeker contact met ons op.