Cariës is een ander woord voor tandbederf. Dit kan ontstaan als uw tanden of kiezen door bacteriën zijn geïnfecteerd. Doordat bacteriën zuren produceren kunnen zij het tandweefsel zachter maken. Het kan zijn dat er als gevolg hiervan een gaatje ontstaat. Een goede mondverzorging is belangrijk om gaatjes te voorkomen.
Wat is een caviteit?
Een gaatje noemen we in de tandheelkunde ook wel een caviteit. Een caviteit is een aantasting in een tand of kies.
Afspraak maken voor het vullen van een gaatje
Als we zien dat u een gaatje heeft, zullen wij een nieuwe afspraak met u maken. De afspraak zal ongeveer 20-40 minuten duren afhankelijk van de grootte van het gaatje.
Tanden en kiezen vullen na aantasting door cariës of andere oorzaken
Als er een gaatje is ontstaan in een tand of kies dan zal deze gevuld moeten worden.
Ook wanneer een tand afbreekt of een stuk van een vulling verloren is gegaan zal opnieuw vullen noodzakelijk zijn.
Ook esthetisch gezien bestaan er mogelijkheden om tanden of kiezen opnieuw te vullen, denk bijvoorbeeld aan kleurafwijkingen of mogelijk oud vulmateriaal.
In het verleden werd vaak amalgaam gebruikt, vandaag de dag worden veelal composieten ( wit vulmateriaal ) gebruikt. Het is noodzakelijk dat een gaatje snel verholpen wordt. Als u dit niet doet kan het tandbederf zich gaan uitbreiden. In het ergste geval kan tandbederf een zenuw aantasten.
Hoe wordt een tand of kies gevuld?
De tandarts zal als eerste het aangetaste deel van de tand of kies weg slijpen en het oude vulmateriaal verwijderen. Met behulp van de cariës detector, een kleurstof die cariës zichtbaar maakt, wordt er bekeken of er meer plekken zijn die door cariës zijn aangetast.
Indien nodig wordt een onderlaag aangebracht ter bescherming van de zenuw. Om de vulling aan de tand of kies te laten hechten, moet het tandoppervlak droog zijn. Voor dit “droogleggen” gebruiken we een afzuiger, wattenrollen of een rubber lapje. De tand of kies wordt eerst met een zuur ets behandeld, voordat een hechtlaag (bonding) wordt aangebracht. Dit is om composiet goed te laten hechten. Vervolgens wordt de composiet vulling aangebracht. Het uitharden gebeurt met behulp van belichting. Tot slot wordt het oppervlak van de vulling netjes afgewerkt. Hierdoor zal uw tand of kies weer aanvoelen zoals u gewend bent.
Waar dient u na de behandeling rekening mee te houden
Het is goed om er rekening mee te houden dat u na de behandeling wat last kunt hebben van gevoelige tanden of kiezen. Dit gevoel kan soms een paar dagen duren. Daarnaast zullen de tanden en kiezen mogelijk wat gevoelig zijn bij het gebruiken van warme, koude of harde voedingsmiddelen.
Indien u hierover vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen.